Τι είναι η Ενυδρειοπονία;

Η Ενυδρειοπονία (Aquaponics) είναι μία βιώσιμη - συμβιωτική μέθοδος παραγωγής οργανικών τροφίμων (ψάρια & φυτά) που συνδυάζει την Υδατοκαλλιέργεια (ανάπτυξη υδρόβιων ζώων όπως ψάρια, γαρίδες, καραβίδες σε δεξαμενές) με την Υδροπονία (καλλιέργεια φυτών σε νερό, χωρίς χώμα).
Τα ψάρια ζουν σε δεξαμενές και τα απόβλητά τους συσσωρεύονται στο νερό και γίνονται τοξικά. Με την κυκλοφορία του νερού και την βοήθεια διάφορων οφέλιμων βακτηριδίων τα οποία αναπτύσονται σε αποικίες στο υπόστρωμα κάτω από τις ρίζες των φυτών, αλλά και σε βιολογικά φίλτρα (όπως στα ενυδρεία), τα τοξικά απόβλητα των ψαριών και τα υπολείματα των τροφών τους, μετατρέπονται σε χρήσιμα για τα φυτά θρεπτικά συστατικά.
Το νερό κυκλοφορεί συνεχώς ή κατά διαστήματα από τις δεξαμενές προς τα παρτέρια των φυτών, διαρκώς φιλτράρεται και επιστρέφει καθαρό στις δεξαμενές των ψαριών.
Η μέθοδος καλλιέργειας είναι σχεδόν άγνωστη στην Ελλάδα, αλλά έχει ραγδαία ανάπτυξη πάνω από δέκα χρόνια σε ολόκληρο τον κόσμο σε μικρά αστικά οικιακά συστήματα που καλύπτουν τις ανάγκες της οικογένειας με ελάχιστο χώρο, χωρίς χώμα και ανταγωνιστικό κόστος, αλλά και σε εμπορικές εκμεταλεύσεις.
Τα τρόφιμα που παράγονται θεωρούνται βιολογικά (σωστότερα οργανικά) γιατί δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα.
Η μέθοδος επιστημονικά είναι στα πρώτα της στάδια, αλλά στην ουσία είναι μία φυσική συμβιωτική λειτουργία που συμβαίνει δισεκατομμύρια χρόνια στη γη. Τα φυτά και τα υδρόβια ζώα στις λίμνες, τα ποτάμια και τις θάλασσες αλληλοτροφοδοτούνται με χρήσιμα θρεπτικά συστατικά.

Η Aquaponics έχει για τον άνθρωπο αρχαίες ρίζες.


Υπάρχουν ιερογλυφικά απ' την Αρχαία Αίγυπτο που δείχνουν υδατοκαλλιέργεια ψαριών (τιλάπια Νείλου) σε δεξαμενές με φυτά. Παρομοιάζει και με την μέθοδο καλλιέργειας των Αζτέκων γνωστή ως Chinampas. Στην Νότια Κορέα και Ταϊλάνδη γίνεται σε ορυζόνες συμβιωτική καλλιέργεια ρυζιού και ψαριών.

Πλεονεκτήματα Ενυδρειοπονίας

1. Μπορεί να αναπτυχθεί σε χώρο από μισό τετραγωνικό, σε μικρά συστήματα οικιακής χρήσης, σε εσωτερικούς χώρους, σε μπαλκόνια, ταράτσες και αυλές, αλλά και σε μεγάλα εμπορικά συστήματα σε θερμοκήπιο ή ανοιχτό χώρο σε πολλά στρέμματα.
2. Δεν χρειάζεται χώμα, παρά μόνο κάποιο ουδέτερο υπόστρωμα για τις ρίζες π.χ. χαλίκι, ελαφρόπετρα, διογκωμένη άργιλο.
3. Καταναλώνει έως και 90% λιγότερο νερό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη συμβατική καλλιέργεια, αφού το νερό επανακυκλοφορεί.
4. Καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια μόνο για τις αντλίες νερού που μπορεί να προέρχονται και από μικρό φωτοβολταϊκό.
5. Μεγάλη πυκνότητα φύτευσης σε σχέση με συμβατική καλλιέργεια σε χώμα.
6. Ελαχιστοποίηση των ασθενιών των φυτών, ειδικά αυτές που προσβάλουν τις ρίζες, επικράτηση οφέλιμων βακτηριδίων.
7. Γρηγορότερη ανάπτυξη των φυτών και σύντομη παραγωγή π.χ.μαρούλια σε 30-35 μέρες, στο χώμα 50-60 μέρες.
8. Δεν χρειάζεται ξεβοτάνιασμα, δεν φυτρώνουν ανταγωνιστικά φυτά (άγρια ή παράσιτα), αλλά μόνο ότι εμείς φυτεύσουμε.
9. Δεν χρειάζεται πότισμα, γίνεται αυτόματα με την κυκλοφορία του νερού. Μόνο τάϊσμα των ψαριών.
10. Είναι βιολογική - οργανική μέθοδος αφού δεν χρησιμοποιούνται καθόλου χημικά λιπάσματα - φυτοφάρμακα. Δεν απορρίπτει τίποτα στη φύση, είναι εντελώς κλειστό σύστημα.

Μειονεκτήματα Ενυδρειοπονίας
1. Χρειάζονται κυρίως στα αρχικά στάδια και κατόπιν σε τακτά χρονικά διαστήματα, χημικές μετρήσεις του νερού για PH, νιτρικά, νιτρώδη, σκληρητότα και ειδικά τεστ που πωλούνται σε όλα τα καταστήματα Pets Shops με ενυδρεία.
2. Ειδικά στην Ελλάδα, υπάρχει ελάχιστη εμπειρία και τεχνογνωσία εν αντιθέσει με χώρες και στις 5 ηπείρους όπου υπάρχει πολύχρονη εμπειρία.

Παρουσίαση λειτουργίας ενός μικρού συστήματος Ενυδρειοπονίας σε ταράτσα της Αθήνας

 Οικιακό σύστημα Το σύστημα λειτουργεί με επιτυχία. Αποτελείται από:
Δεξαμενή νερού 300 λίτρων με μόνωση στα πλάγια από πλάκες alfablok.
Ψάρια στη δεξαμενή. 15 μικρά χρυσόψαρα + 2 koi
Αντλία νερού 600 λίτρα ανά ώρα
Αντλία παροχής αέρα για οξυγόνωση του νερού.
Παρτέρι (δοχείο πλαστικό κατάλληλο για τρόφιμα 100 Χ 100 Χ 15 εκατοστά)
Υπόστρωμα για τα φυτά σβώλοι διογκωμένης αργίλου
Σιφώνι τύπου καμπάνας, λειτουργεί μηχανικά - αυτόματα όταν το ύψος της παροχής νερού στο παρτέρι φτάσει σε συγκεκριμένο ύψος, αδειάζει το νερό πίσω στη δεξαμενή με τα ψάρια.
Η μέθοδος λειτουργίας του είναι γέμισμα - άδειασμα νερού συνεχώς έτσι ώστε να διαχέονται τα θρεπτικά συστατικά του νερού και να οξυγονώνονται συνεχώς οι ρίζες των φυτών για την γρηγορότερη ανάπτυξή τους.

 Το παρτέρι -1 Το παρτέρι του συστήματος το πρώτο 20ήμερο λειτουργίας του που αποτελεί το στρώσιμο του συστήματος με την ανάπτυξη των νιτροφάγων βακτηριδίων.
 Το παρτέρι -2
Το σύστημα μετά από 35 ημέρες λειτουργίας σε σύγκριση με την προηγούμενη φωτογραφία ή 55 μέρες από την αρχική λειτουργία του. Η ανάπτυξη των φυτών ήταν ταχεία και τα φυτά υγιέστατα. Υπάρχουν 2 είδη μαρουλιών, ντοματιά, κολοκυθιά, αγγουριά, δυόσμος και βασιλικός.
 Ψάρια στη δεξαμενή  Τα ψάρια στη δεξαμενή
 Μαρούλι Τρυφερό, βιολογικό και νόστιμο μαρούλι (κεφαλωτό - ρωμάνα) παραγωγής του συστήματός μας.Θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας, για ανταλλαγή απόψεων - εμπειριών η να απαντήσουμε στις απορίες σας στο e-mail:
enydreioponia@hotmail.gr

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
IMAGE GALLERY
Copyright © 2020 - Μέλος του 1100.gr
Designed & Developed by PG-Software